Als meerdere belangstellenden een bod willen uitbrengen, hanteren we bij Mennes voor Wonen bijna altijd een vast systeem. Het is fijn als alle partijen op de hoogte zijn van deze afspraak. Hier wordt uitgelegd welke mogelijkheden een tweede belangstellende heeft.
Als de makelaar van Mennes voor Wonen in onderhandeling is over een woning en een tweede belangstellende heeft ook interesse in deze woning, dan heeft de tweede kijker verschillende mogelijkheden:
1. U doet niets en u zegt niets. Dan houdt de makelaar géén rekening met u. De onderhandeling met de eerste bieder gaat dan gewoon verder.
2. U geeft aan dat u wel serieuze belangstelling heeft maar dat u geen bod uitbrengt en dat u wacht op de uitslag van de onderhandelingen met de eerste bieder. De makelaar weet dan dat hij met nóg een belangstellende rekening kan houden. Als de onderhandeling met de eerste bieder niet naar wens verloopt, komt hij bij u terug.
3. U brengt een bod uit zoals u dat ook zou doen zonder een lopende onderhandeling. Dat bod is lager dan de vraagprijs. De makelaar neemt het bod voor kennisgeving aan. Hij onderhandelt niet met u. Hij gaat verder onderhandelen met de eerste bieder. Als uw bod hoger is dan het bod van de eerste bieder, dan gaat hij proberen met de eerste bieder boven uw bod te komen in de onderhandelingen. De makelaar is immers de belangenbehartiger van de verkoper! Lukt dat niet, dan kan de makelaar altijd nog met u onderhandelen.
4. U kunt de onderhandeling met de eerste bieder beïnvloeden door de vraagprijs te bieden. De eerste bieder heeft “de eerste rechten”, hoort van de makelaar dat de vraagprijs is geboden en kan nog kiezen om ook de vraagprijs te bieden. Dan wordt de eerste bieder de koper. Doet de eerste bieder dat niet en haakt deze af, dan bent u koper voor de vraagprijs.
5. U biedt boven de vraagprijs (ook al is het €250,- erboven!). De makelaar meldt dan aan de eerste bieder: "Een tweede bieder heeft boven de vraagprijs geboden. U bent de eerste bieder en heeft daarom nog een kans. U kunt nog één keer een bod boven de vraagprijs uitbrengen."
6. Biedt de eerste bieder ook boven de vraagprijs, dan overlegt de makelaar met zijn verkoper welke bieder de beste prijs biedt met de best passende voorwaarden. De verkoper kiest de beste bieder en gaat daar mee in zee. Er wordt niet meer opnieuw onderhandeld!
Het gaat niet altijd alleen om de (hoogste) prijs. Soms is een lager bod meer interessant dan een hoger bod als bijvoorbeeld geen voorbehoud wordt gemaakt voor de financiering. Dan is immers na het tekenen van de NVM akte de koop definitief.
Of als de aanvaardingsdatum van de eerste bieder beter past bij de wensen van de verkoper kan dat bijvoorbeeld kosten besparen.
Boven de verkoopprijs verkocht!
"Voor de verkoop van mijn huis had ik twee makelaars uitgenodigd om me te vertellen over de door hen beoogde aanpak om een woning te verkopen. De eerste makelaar had een traditioneel praatje, wat mij niet zo aansprak. Jonnie Mennes was de tweede makelaar. Hij begon met een marktschets: beelden en feiten, met heldere statistieken en een mooie onderbouwing betreffende de vraagprijs. Daarom besloot ik met Jonnie in zee te gaan.
Mijn huis kwam op Funda en ik kon meteen zien op mijn Persoonlijke Intranet hoe vaak mijn huis werd bekeken. Zou zijn strategie werken!?
Een week later belde Jonnie een aantal keren en uiteindelijk met het volgende resultaat: vijf bezichtigingen, waarvan vier potentiële kopers. Het resultaat? Vier keer een bod, waarvan één boven de vraagprijs! Ik had niet op iets mooiers kunnen hopen! Dus werkt Jonnies strategie? Ja, het werkt!"
W. te Groningen
Bel ons op 050 - 527 20 20 of neem contact op.